Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova
Zagreb, 22. svibnja 2017. – Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.
U Tjednu parkova Hrvatske Park prirode Telašćica 20. svibnja organizira eko-akciju skupljanja otpada, a 23. svibnja akciju čišćenja i uklanjanja raslinja Lokve – izvor života. Dan otvorenih vrata parka organiziran je u četvrtak 25. svibnja, kada posjetitelje uz besplatan ulaz očekuje i stručno vođenje stazom ljekovitog bilja, dok će se u subotu 27. svibnja održati predavanje o rezultatima istraživanja arheološkog lokaliteta Sv. Ivan nazvanog Što i koga skriva Stivanje polje?
Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.
Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske.