EKO AKCIJA čišćenja priobalja i podmorja Parka prirode Telašćica 2017.

U subotu, 20. svibnja.2017. godine Javna ustanova Park prirode Telašćica u suradnji s Ronilačkim klubom KPA Zadar i studijem podvodnih znanosti i tehnologija (UNIZD) organizirala je  ekološku akciju na području Parka prirode Telašćica. Ove godine u ekološku akciju uključen je i projekt BLUE SMART Sveučilišta u Zadru te WWF koji je održao predavanje Održivo upravljanje morskim ekosustavima – izazovi budućnosti

Suradnja u ekološkim akcijama Javne ustanove i ronilačkog kluba „KPA Zadar“ traje još od davne 2000. godine. Sve je započelo u sklopu projekta „Gradovi uz more“ kada je organizirana akcija čišćenja uvale Mir te poribljavanje istog područja s podlanicama autohtonog podrijetla. Nakon te akcije, uočen je problem otpada na morskom dnu te potreba za redovitim ekološkim akcijama i osvješćivanjem lokalnog stanovništva i posjetitelja. Tijekom godina ekološkim akcijama pridružili su se i drugi ronilački klubovi, a potporu su pružili Hrvatski ronilački savez, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Hrvatska zajednica tehničke kulture, ŠRD Kornat, DVD Sali, Turistička zajednica općine Sali, Udruga Tovareća mužika, JK Guc i lokalno stanovništvo Dugog otoka.

BLUE SMART (Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources) projekt u suradnji s WWF-om održao je prvo predavanje o aktualnim izazovima i prijetnjama kojima su danas izloženi mora i oceani. Predavanje je održao gosp.Patrik Krstinić iz WWF-a. Mo

rski ekosustavi na Zemlji danas su više no ikad suočeni s mnogim problemima kao što su klimatske promjene, morski otpad, invazivne vrste, porast turizma, neodgovorni ribolov i neodrživa akvakultura. Predavanje je pružilo analizu budućih izazova pred kojima se nalaze morski ekosustavi i plavo gospodarstvo današnjice, s posebnim osvrtom na Jadransko more. Predstavljeni su različiti aspekti održivog upravljanja morskim resursima, od morskih zaštićenih područja do ribolova i akvakulture.

Zahvaljujući dugogodišnjim eko akcijama, ove godine je prikupljeno manje smeća nego prijašnjih godina. No i dalje apeliramo na naše stanovnike i goste da more treba čuvati. Morski ekosustavi su osjetljivi unatoč njihovom moćnom izgledu, a važnost mora za održavanje života na Zemlji je ne zamjenjiva.