Europski dan parkova

Europski dan parkova – 24. svibnja

Parkovi – sljedeća generacija”

 

Pandemija Covid-19 postavila je pred nas brojne izazove, kojima nisu odoljeli ni parkovi i zaštićena područja. Od poteškoća u funkcioniranju i komunikaciji, nedostatka posjetioca do problema njihovog prevelikog broja u nekim parkovima, pandemija je još jednom pokazala koliko su zaštićena područja ranjiva. Sada se ona moraju prilagoditi novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i posjetiocima, što je istaknuto i kroz ovogodišnji slogan “Parkovi – sledeća generacija”.

Ova globalna kriza može poslužiti kao prilika za reformu dosadašnjeg upravljanja zaštićenim područjima koji se često zasniva na njihovoj ekonomskoj isplativosti, i okrenuti se ka kreiranju zelenih, inkluzivnih politika koje će doprinijeti izgradnji pozitivnije budućnosti za zaštićena područja i lokalne zajednice u njima. Prilika za to je i Zelena agenda za Zapadni Balkan koja je pored razvoja cirkularne ekonomije, postizanja ugljenične neutralnosti i smanjenja zagađenja, fokusirana i na zaštitu biodiverziteta, što je jedna od ključnih uloga zaštićenih područja. Vlade država bi trebalo da kroz nacionalne planove i Zelenu agendu obezbjede veću podršku i za zaštićena područja”, ističe Marko Pećarević, voditelj projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” koji provodi WWF Adria.

I na našem području parkovi su pokazali sve aspekte ranjivosti i slabosti postojećih sistema i potrebu za razvojem specifičnih znanja i sposobnosti s kojima će zaposlenici odgovoriti  na brojne izazove u svakodnevnim aktivnostima. Kako bi postala otpornija na krizne situacije, u zaštićenim područjima moraju se unaprijediti znanja i sposobnosti vezana za problematiku očuvanja bioraznolikosti, razvijati inovativni izvori financiranja i promovirati značaj zaštićenih područja za obrazovne aktivnosti i održivi turizam.

Neka zaštićena područja su u prethodnom razdoblju bila previš orijentirana na razvoj turizma, što je za posljedicu imalo konstantni rast broja posjetioca, posebno onih koji dolaze u jednodnevne posjete parkovima. Ti pritisci su se u konačnici negativno odrazili na zaštitu prirode. S druge strane, zaštićena područja koja ranije nisu bila fokusirana na turizam, bila su iznenada izložena većem obimu posjeta od strane domaćih turista, te su imale poteškoće u efikasnoj kontroli posjetioca, a ujedno nisu imale razvijene mehanizme da ostvare prihode od posjeta, istaknula je Jelena Marojević Galić iz Parkova Dinarida.

EUROPARC zajednica, mreža europskih zaštićenih područja, obiježava Europski dan parkova od 1999. godine, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Europi. To je prilika, a posebno u periodu prilagođavanja funkcioniranju parkova i zaštićenih područja u doba pandemije, da se istakne koliko je neophodno osigurati njihovo stabilno financiranje.