Jeste li vidjeli ove invazivne strane vrste?

Invazivne strane vrste (invasive alien species – IAS) su jedna od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti. U Hrvatskoj je do sad zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a unesene su i gljive i druge vrste organizma. Od tog broja, procjenjuje se da je 10-15% invazivno.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i ove godine provodi akciju “Jeste li ih vidjeli?-Invazivne strane vrste”.
Ako ugledate neku od invazivnih vrsta, njihovu lokaciju možete dojaviti putem aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj!
Podaci o rasprostranjenosti važni su za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava.


Svojom dojavom možete doprinijeti i ranom otkrivanju novih invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj te time spriječiti njihov unos i tako očuvati prirodu Hrvatske.

Više o invazivnim vrstama, koje su ključne invazivne vrste za praćenje i kako izgledaju možete pogledati na poveznici:

https://mingor.gov.hr/vijesti/jeste-li-vidjeli-ove-invazivne-strane-vrste-javite-u-ministarstvo-gospodarstva-i-odrzivog-razvoja/8422

Bijela i crna lista stranih vrsta

Postupkom procjene rizika invazivnosti procjenjuje se potencijalna invazivnost strane vrste u slučaju njezinog unosa u nova područja. Ovisno o rezultatima procjene rizika invazivnosti, vrste se mogu dodati na određene liste, od kojih su najčešće Crna i Bijela listu.

Bijela lista je popis stranih vrsta koje ne predstavljaju ekološki rizik u Republici Hrvatskoj, za razliku od Crne lista koja je popis stranih vrsta koje su invazivne i koje predstavljaju ekološki rizik.

Na poveznici možete saznati nešto više o listama i popisu vrsta na istima:

https://invazivnevrste.haop.hr/crna-i-bijela-lista