Održana druga konferencija morskih zaštićenih područja: „Održivi turizam je jedini mogući put“

Dvodnevna konferencija morskih zaštićenih područja završena je predstavljanjem rezultata trogodišnjeg projekta SEA-Med: Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima. Punu dvoranu „zelenog“ hotela Split u Podstrani pozdravili su svi predstavnici partneri projekta, a za ugođaj se pobrinula klapa Ladesta s otoka Lastova.

Projekt usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica proveli su partneri: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i Hrvatska agencija za okoliš.

Premda projekt SEA-Med završava nakon 3 godine, prisjetimo se kako je ova priča započela prije gotovo jednog desetljeća. Naime, još 2008. godine krenuo je projekt pod nazivom MedPAN South koji je rezultirao 1. Konferencijom morskih zaštićenih područja. Njegov nasljednik, usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica, zadržao je viziju očuvanja prirode i održivog turizma.

„Hrvatski turizam treba ići u smjeru održivosti, a za morska zaštićena područja to je jedini mogući put. Održivi turizam je u službi i na korist destinacije u kojoj se događa, poštuje lokalni identitet, povijesno nasljeđe, čuva prirodu i doprinosi lokalnoj zajednici“, kazala je Milena Šijan, voditeljica projekta iz Udruge Sunce.

Direktor ureda WWF Adria Martin Šolar naglasak je stavio na očuvanje morskog biodiverziteta i održivo ribarstvo:

„Ako se nekad mislilo da zaštita prirode i turizam ne mogu zajedno baš smo projektom SEA-Med dokazali suprotno. Morska zaštićena područja i održivo gospodarstvo, naročito turizam koji se temelji na suradnji s lokalnim stanovništvom budućnost su naših dragulja – Lastovskog otočja i Telašćice.“

Program SEA-Med održava se u još pet mediteranskih zemalja, a glavni donator je švicarska fondacija Mava. Hrvatski program stajao je 324 tisuća eura.