{ZAJEDNO} za zelene ideje – U Parku prirode Telašćica postavljene dvije pametne klupe

U četvrtak, 13. listopada, u Parku prirode Telašćica, na velikom vidikovcu u uvali Mir organizirana je mala svečanost primopredaje pametnih klupa povodom realizacije projekta u sklopu kojeg su u parku postavljene dvije pametne klupe. Klupe su postavljene u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje te posjetiteljima Parka omogućuju da se nakon uspona odmore, napune mobitel te pristupe internetu korištenjem obnovljivog izvora energije. Ovoj svečanosti nazočili su predstavnici dm-a, Javne ustanove „Park prirode Telašćica“ te učenici OŠ „Petar Lorini“ iz Sali koji su izveli i prigodan glazbeni program.

„Spoj jedinstvenih prirodnih ljepota i mira razlog je brojnih posjeta Parku prirode Telašćica pa tako tijekom turističke sezone imamo više od tisuću posjetitelja dnevno. Upravo zato smo postavljanjem pametnih klupa na jednu od najatraktivnijih i nezaobilaznih lokacija iznad uvale Mir Park željeli obogatiti inovativnim izumom. To naravno ne bismo uspjeli bez podrške dm-a, na čemu im se od srca zahvaljujem. Ovom donacijom su Parku Prirode Telašćica i svim njegovim posjetiteljima pomogli zakoračiti u inovativniju i održiviju budućnost“, istaknuo je mr. sc. Krešimir Rašan, ravnatelj Javne Ustanove „Park prirode Telašćica“.

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji. Projekt postavljanja dvaju pametnih klupa u Parku prirode Telašćica jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao u sklopu natječaja i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna.

„Natječajem i realizacijom ekoloških projekata želimo pokazati da ne postoje velike i male ideje kada je u pitanju očuvanje prirode. Svaki od 17 odabranih projekata doprinosi očuvanju okoliša pojedine lokalne zajednice, a projekt „Pametne klupe“ uz to nas i podsjeća da čak i predmeti o kojima ne razmišljamo puno, a koristimo ih svaki dan, mogu doprinijeti održivosti. Uime dm-a želim zahvaliti gospodinu Rašanu i djelatnicima Javne ustanove „Park prirode Telašćica“ što su prepoznali dm kao pouzdanog partnera u stvaranju održivije i inovativnije budućnosti“, izjavila jePetra Milin Špralja iz dm-a. Park prirode Telašćica jedan je od dvanaest parkova prirode u Republici Hrvatskoj, a uz Lastovsko otočje, jedini je otočni park prirode. Krase ga najviši strmci na Jadranu, slano jezero Mir te iznimno bogatstvo biljnog svijeta na kopnu s 59 zaštićenih vrsta te bogat podmorski biljni i životinjski svijet.