Tovareča mužika

Saljske užance
Saljskeužance su manifestacija s tradicijom od preko 50 godina. Održava se svake godine vikend prije Vele Gospe i traje od četvrtka do nedjelje. Četvrtkom kasno popodne je otvaranje Saljskih užanci. Petkom je ribarska noć u duhu prave dalmatinske tradicije na kojoj se kuhaju brudeti i ostala riblja jela, uz pjesmu klape za pravi morski ugođaj. U subotu slijedi Saljska noć uz svjetla feralića i zvuk Tovareće mužike te zabavnu glazbenu večer. A u nedjelju, nakon neprospavane noći, probudit će vas Budnica. U poslijepodnevnim satima slijede „trke tovarov“ na saljskom portu. Sve to skupa čini doživljaj koji jednostavno morate doživjeti.

Tovareća mužika je osebujan način muziciranja izvođen na raznim vrstama bubnjeva te starinskim željeznim peglama ispunjenim kamenčićima te posebno atraktivnim rogovima. Zaštitni je znak mjesta Sali, a danas predstavlja zaštićenu nematerijalnu baštinu RH, te joj je kao glazbenoj praksi dodijeljena i oznaka Hrvatski otočni proizvod. Pretečom Tovareće mužike možemo smatrati batarelu, skup nasumičnih zvukova s ciljem stvaranja buke koja se koristila od davnina kao običaj otočana koji su batarelom tjerali zle duhove i uroke, veselili se i narugivali najčešće udovcima ili udovicama koji bi se ponovno vjenčavali.

Godine 1959. nekoliko mladića na saljskom Portu, čuvši da se u selu događa vela batarela, tj. vjenčanje stare cure Paškvale, brzo su se opremili instrumentima i krenuli prema selu postrojeni u dvoredu, poput svirača limene glazbe, intonirajući jednu dobro poznatu koračnicu i pjesmu Šjora Mare, uvodeći tako disciplinu u tu anarhističnu buku i kanalizirajući taj kaos zvukova u nešto pozitivno i uhu ugodno, uz gromoglasno oduševljenje mještana.

S vremenom su u Tovareću mužiku uvedena pravila što se tiče instrumentarija i vizualnog identiteta, i tako je postala jedinstveni „orkestar“ koji već dugi niz godina predstavlja Sali ali i Hrvatsku na mnogim domaćim i stranim gostovanjima i kulturnim manifestacijama.