Austro-ugarska monarhija

Carska i kraljevska (K.u.K.) dvojna monarhija Austro-ugarska (1867. – 1918.) bila je višenacionalna država u Srednjoj Europi s vladarima iz kuće Habsburg. Iz ovog razdoblja zanimljiv je podatak da je uvala Telašćica služila ratnoj mornarici Monarhije za sidrenje i vojne vježbe. Česti brodolomi koje su izazivale podmorske hridi plićine na sjeverozapadnoj strani otoka Katine, potakli su da Austrija 1875. podigne svjetionik na otoku Vela Sestrica koji označava ulaz u Telašćicu s otvorenog Jadrana. Također je na pličinu koja nije vidljiva ni za oseke podignuta mala građevina koja upozorava na opasnost tzv. Garfulin. Da je područje Telašćice pogodno za sidrište bilježe pomorske karte, a najpreciznije karte je upravo izradila k.u.k. U spisima kroničara Š.Grandova stoji zapis o boravku 80-tak ratnih brodova Austrougarske vojne mornarice. Zadržali su se oko 2 mjeseca i poduzimali vojne pomorske vježbe. Brodovi su uglavnom sidrili i krmom bili vezani uz kraj pod Katinu, u Kameničnoj, u uvali Strižna, Pod Poljice, u Miru i na rtu Rakniću s vanjske strane. Tom prilikom su između jugozapadnog rta Katine i rta Turčin potopili i improvizirali zatvaranje vrata uvale podmorskom čeličnom mrežom, kao zaštitu uvale od upada podmornica, u dužini od preko 500 m.

˝Godine 1906.mjeseca svibnja došla su u Telašćicu tri veća ratna broda Austrougarske mornarice. Bili su to : oklopnjače ˝Monarch˝ i ˝Budapest˝ od 5600 tona i K.u.K. ˝Maria Theresia ˝ oklopni krstaš od 5200 tona. Doplovili su na sidrenje pod Kameničnu na dubini od preko 50 m. Prilikom spuštanja sidra ˝M.Theresia˝ došlo je do toga da je istekao cijeli lanac, jer da je zakasnio uređaj za zaustavljanje sidrenog lanca. Jednom je mornaru kraj lanca u brzini odsjekao nogu. Ronioci da nisu mogli pronaći sidro i lanac na dnu, navodno su izjavili da su na dnu našli velike duboke rupe u koje da je sidro i lanac upao. Tako sidro i lanac ˝M.Theresie˝i danas leži u podmorju pod Kameničnu u Telašćici. ˝ (izvor:ŠimeGrandov)

Pored postavljanja morske signalizacije u vrijeme Austro-ugarske monarhije podignuta je signalna stanica tzv. Signalstation na lokaciji Grpašćak. Radi se o vojnoj osmatračnici koja prati sigurnost na moru, naročito s talijanske strane. Kraljevska ratna mornarica je sve austrijske utvrde u okolici Zadra koristila za osmatranje i kontrolu prilaska i sprječavanja prodora talijanske mornarice prema zadarskoj enklavi. Austro-ugarska mornarica je mogla, za dobrog vremena, prenijeti poruku iz Boke u Pulu za pola sata, koristeći samo semaforske signale (svijetlo ili zastavice). Uvođenjem teleprintera i kasnije telefona, te radio veze, značenja takvih stanica su se promijenila. Ipak, kao osmatračnice upotrebljavale su se i kasnije, pa ih je tako koristila i Kraljevska jugoslavenska mornarica, Talijani i Nijemci u 2. svjetskom ratu, te Hrvatska ratna mornarica.

˝Naime, nakon potapanja bojnog broda Szent Istvan kod Premude 9. lipnja 1918, brodovi iz pratnje (bojni brod Tegethoff, torpiljarke – torpedoboote Tb , 76, 77, 78, 79, 81 i 87 , te razarač Velebit) su, po završetku spašavanja utopljenika, krenuli prema uvali Telašćica gdje su se u 10.30 sati istoga dana i usidrili. Preživjeli su trima torpiljarkama i bojnim brodom Tegetthoff kasnije tog dana stigli u luku Šibenik, a zatim su prebačeni u Pulu. Prema službenom popisu (Verlustliste), koji je načinilo mornaričko zapovjedništvo u Puli 19. lipnja 1918., poginulo je 14 članova posade, 75 ih je nestalo, a 29 ranjeno od kojih je već u vožnji prema Telašćici 12 umrlo. Spašeno je ukupno 976 članova posade. Do sada nisu istraženi podaci o sahrani poginulih, ali se može pretpostaviti da je to zbog ratnih prilika obavljeno na šibenskom groblju.˝(izvor: Dario Petković, ˝Ratna mornarica Austro-Ugarske˝)

SMS Monarch,predreadnought bojni brod i obalni obrambeni brod klase Monarcha koji je izgradila Austro-ugarska ratna mornarica pri kraju 19. stoljeća. Položen je u Pomorskom arsenalu u Puli 31. srpnja 1893. godine kao posljednji brod istoimene klase. Bio je prvi brod svoje klase koji je porinut 9. svibnja 1895. godine. Iako je bio porinut dva mjeseca prije svojega bratskog broda Wiena, Monarch je bio drugi brod klase Monarcha koji je stavljen u službu Austro-ugarske ratne mornarice 11. svibnja 1898. godine.

SMS Budapest, predreadnought bojni brod i obalna oklopnjača klase Monarcha koji je izgradila Austro-ugarska ratna mornarica pri kraju 19. stoljeća. Kobilica Budapesta položena je u brodogradilištu Stabilimentu Tecnicu Triestinu u Trstu istoga dana kad i kobilica njegova bratskog broda Wiena 16. veljače 1893. godine. Imenovan je po gradu Budimpešti, ugarskome glavnom gradu, a porinut je 24. srpnja 1896. kao posljednji brod klase Monarcha, a u službu Austro-ugarske ratne mornarice stavljen je 12. svibnja 1898. godine.

SMS Kaiserin und Königin Maria Theresia, oklopna krstarica u uporabi carske Austro-ugarske ratne mornarice od 1895. do 1917. godine. Njemačko ime broda prevodi se kao “Carica i kraljica Marija Terezija”.