Telašćica dobila najpoznatiji svjetski destinacijski certifikat

Park prirode Telašćica osvojio je srebrno Green Destinations priznanjete postao prvi Green Destinations certificirani park prirode u Hrvatskoj

Berlin, 6. ožujka 2024. – Park prirode Telašćica nagrađen je srebrnim Green Destinations priznanjem na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu. Telašćica je tako postala ponosni nositelj najpoznatijeg destinacijskog certifikata na svijetu i prvi park prirode u Hrvatskoj certificiran prema Green Destinations modelu. Ovim sjajnim uspjehom Telašćica je ujedno potvrdila napore cijele destinacije kada je riječ o održivom upravljanju u turizmu.

Prestižno priznanje Parku prirode Telašćica dodijelio je Green Destinations, organizacija koja unaprjeđuje i valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu. Radi se o najsveobuhvatnijem procesu certificiranja održivosti u turizmu na svijetu, koji obuhvaća četiri komponente održivog razvoja – društvenu, okolišnu, ekonomsku i kulturnu.

“Green Destinations priznanje je potvrda našeg dugogodišnjeg rada na očuvanju prirodnih ljepota Telašćice i promociji održivog turizma. Srebrna oznaka je pravi dokaz da smo po pitanju održivog upravljanja na odličnom putu, baš kao i Plitvička jezera koja su prvi hrvatski nacionalni park s ovim priznanjem. Ponosni smo što je Telašćica prvi, a trenutno i jedini, park prirode u Hrvatskoj s Green Destinations certifikatom”, izjavio je mr. sc. Krešimir Rašan, ravnatelj Javne ustanove ,,Park prirode Telašćica”.

Pristiglo priznanje je značajan doprinos promociji Dugog otoka kao destinacije održivog turizma. Dugi otok je fokusiran na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa te se profilirao u kontekstu odgovornog i održivog razvoja turizma. O tome svjedoči i uključivanje Turističke zajednice Općine Sali u globalno natjecanje The Green Destinations Top 100 Stories.

Nastojanja cijele destinacije prate i pružatelji usluga u turizmu. Tako je Villa Nai 3.3 s Dugog otoka nedavno postala prvi hotel unutar Leading Hotels of the World organizacije s Good Travel Seal certifikatom kojeg dionicima u turizmu dodjeljuje Green Destinations.

“Programi za destinacije i pružatelje usluga u turizmu koje provodi Green Destinations imaju snažnu podršku Ujedinjenih naroda i Globalnog vijeća za održivi turizam. Izuzetno smo ponosni što su Park prirode Telašćica i Villa Nai 3.3 dobili ova vrijedna priznanja. Njima, ali i Dugom otoku kao destinaciji, ovo je fantastična promocija i potvrda da su na pravom putu održivog razvoja turizma.”, zaključuje Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa. Ovisno o broju prikupljenih bodova prilikom procesa certificiranja, turističkim destinacijama  Green Destinations dodjeljuje brončanu, srebrnu, zlatnu ili platinastu oznaku. Osim što je nagradu vrlo zahtjevno dobiti, istu je potrebno i ponovno potvrditi. Stoga sve turističke destinacije nakon dvije godine očekuje proces reevaluacije. Uz program certificiranja turističkih destinacija, Green Destinations provodi i program certificiranja pružatelja usluga u turizmu.